zondag 11 november 2007

Mediacircus

'Top 2000 is begonnen!!!!!!' schreeuwt de homepage van de Top 2000 ons vanaf vandaag toe. En dat is vroeger dan ooit lijkt het wel. Ik sta elk jaar met gemengdere gevoelens tegenover 'het radio-evenement van het jaar.'

Dat evenement groeit namelijk steeds meer uit tot een alomvattend mediaspektakel dat de aandacht afleidt van waar het werkelijk om draait: die 144 uur muziek aan het eind van het jaar. Ik zou willen dat het nog gewoon zo was als een paar jaar geleden. Stemmen in november (maximaal tien liedjes - één keer stemmen per persoon), vervolgens a.d.h.v. het introspel toeleven naar eind december en vanaf 26 december tot de jaarwisseling luisteren naar de gouwe ouwen.

Sinds een jaar of twee is het succes echter met Radio 2 aan de haal gegaan, met als dieptepunt de 'stemfinale' van vorig jaar. Na het sluiten van de stembussen moest nog eens per sms tijdens een tv-show de volgorde van de top-10 bepaald worden. Gênant, Radio 2-onwaardig, niveau SBS6. In het programma van dit jaar staat de tv-uitzending gelukkig niet meer vermeld. 'Stemfinaledag' staat er echter nog wel, dus ik houd nog even een slag om de arm.

Aan het uitgebreide programma is wel goed af te lezen wat een circus de Top 2000 geworden is. In hun jacht op absolute records doen de makers er alles aan om elk jaar weer een record aantal uitgebrachte stemmen te verwezenlijken. Een project als het 'verhalenarchief' is aan mij niet besteed, maar leuke nostalgie voor de doelgroep. De 'subTop 2000' op 1 januari is dan weer totaal overbodig en misplaatst. Het tegemoetkomen aan de vraag naar meer recente muziek tot slot wordt op de verkeerde manier aangepakt door liedjes van nog geen jaar oud toe te laten (met als dieper-dan-dieptepunt vorig jaar Borsato's terroristische aanslag 'Rood' op nr.17).

Waar ik - in tegenstelling tot veel critici - wél begrip voor heb, is dat Radio 2 de lijst een Radio 2-identiteit wil geven. Maar neem dan geen halfslachtige maatregelen. Dus waarom wel Nirvana en geen Pearl Jam? Waarom wel Oasis en geen Radiohead? Hoewel het 'Radio 2' van de Radio 2 Top 2000 zijn minpunten heeft, zoals de vele Nederlandstalige nummers, vind ik de Top 2000 toch nog steeds de beste keuze uit de vele lijsten die inmiddels in de maand december het jaar muzikaal uitgeleide doen. Zeker als Radio 2 geen gehoor geeft aan de onzinnige roep om een vrouwelijke presentatrice en Ron Stoeltie - de gouden stem van de Top 2000 - er dit jaar dus gewoon weer bij is.

Vanaf morgen kunnen we weer stemmen. Binnenkort maar eens doen.

Geen opmerkingen: