maandag 29 augustus 2016

Aan de Turken overgeleverd

Vorige week rolden Turkse tanks plotseling Syrië binnen. Het officiële verhaal luidde dat het doel van de operatie was om strijders van IS te verjagen uit het grensstadje Jarablus. Maar Erdogan gebruikt de strijd tegen IS in feite als dekmantel om korte metten te maken met de Koerden.
  Hij is in eigen land weliswaar in oorlog met de Koerdische communistische arbeidersbeweging PKK, een partij die algemeen als terreurorganisatie wordt aangemerkt, maar nu bombardeert hij de YPG, dat zijn Syrische Koerden, ondanks eerdere waarschuwingen van de VN, de VS én de EU om dat vooral niet te doen.
  Turkije heeft ze allemaal in de tang. De Amerikanen hebben de luchtmachtbasis Inçirlik nodig bij de oorlog tegen IS en bovendien willen ze niet dat Erdogan goede maatjes wordt met Poetin, waartoe de eerste stappen al zijn gezet. En de incompetente, decadente EU, niet eens in staat haar buitengrenzen te bewaken, heeft die vermaledijde vluchtelingendeal als steen op de maag liggen.
  Amerika en Europa kruipen dus voor Erdogan, uit dom eigenbelang en radeloze zwakte.
  Dat de Turken zich momenteel alles kunnen permitteren werd bitter duidelijk toen ze uitgerekend op de dag dat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden op bezoek kwam Syrië binnenvielen. Een grove schending van de soevereiniteit van een ander land, maar Biden durfde de brutaliteit niet te veroordelen. Hij zei 'sorry' voor het zogenaamde uitblijven van steun aan Turkije na de coup, zegde zijn medewerking toe aan de uitlevering van Gülen en stak tot besluit de Koerden een door Erdogan aangereikt mes in de rug. Die eiste namelijk dat de Koerden zich zouden terugtrekken ten noorden van de rivier de Eufraat, en Biden was het met hem eens: de Koerden moeten doen wat Erdogan zegt, anders steunen de Amerikanen de Koerden niet langer bij hun strijd tegen IS.
  Het is een gotspe van de buitencategorie. De Koerden hebben eerst het vuile werk mogen opknappen om IS te verdrijven, en nu ze daarin zijn geslaagd moeten ze weer oprotten.

De haviken Bush en Cheney vielen ooit onder valse voorwendselen Irak binnen, een onbezonnenheid waaraan we onder meer de opkomst van IS te danken hebben. De idealisten Obama en Biden zijn hun tegenpolen, zij willen zich juist niet te veel bemoeien met de brandhaard die Midden-Oosten heet, maar het wrange is dat ze daarmee evenzeer voor escalatie zorgen. Dat begon al toen Obama halfslachtig een 'rode lijn' trok voor Assad maar niet de daad bij het woord voegde toen de Syrische dictator die lijn overging, wat vele ontgoochelde Syriërs regelrecht in de armen van IS dreef. En nu is er dus de knieval voor Ankara.
  Obama en zijn secondant Biden zijn geen cowboys zoals Bush en Cheney, ze zijn zachte heelmeesters, en we weten wat het spreekwoord daarover zegt.
  Zoals te verwachten viel heeft IS intussen alweer enkele dorpen rond de strategische plaats Manbij heroverd op de Koerden. En dat is precies wat de Turken allesbehalve slecht uitkomt, want zo lang IS er is hebben zij een legitieme reden om Noord-Syrië - maar in de praktijk dus de Koerden - te blijven bestoken.
  Erdogan heeft gisteren in Gaziantep letterlijk gezegd: 'We zullen de PYD blijven bestrijden tot ze uitgeroeid zijn.' Een belangrijke uitspraak. Hij had het dus niet over de PKK, de Turkse Koerden, of over de YPG, de militaire tak van de Syrische Koerden die nu al gebombardeerd wordt door Turkije, maar over de PYD, de democratische eenheidspartij die de drie kantons bestuurt die samen 'West-Koerdistan' of 'Rojava', de Koerdische autonome regio in Syrië, vormen.
  Joël Voordewind (ChristenUnie) trok aan de bel: 'Erdogan dreigt met genocide op Syrische Koerden, een NAVO-bondgenoot, terwijl andere NAVO-leden de Koerden steunen in hun strijd tegen Isis!'
  Erdogan heeft gezworen de Koerden in Syrië te zullen blijven bombarderen, de Koerden in Syrië op hun beurt weigeren zich terug te trekken en laten zelfs versterkingen aanrukken - en de PKK zal de oorlog in en tegen Turkije verder blijven opvoeren. Zojuist lees ik dat de Turkse tanks Manbij al naderen. De dekmantel wordt al afgeworpen. De Amerikanen sputteren eindelijk wat tegen, maar overtuigend is het allesbehalve.

De Turken verwijten Europa intussen dat het zich onvoldoende heeft uitgesproken tégen de coupplegers en vóór de zittende macht. Europarlementariër Kati Piri van de PvdA vond dat 'we' er in Europa inderdaad 'iets te makkelijk overheen gestapt' zijn: 'Het was een traumatische ervaring voor de Turkse samenleving. Dat hebben wij onderschat. Binnen 24 uur stonden wij al klaar met een opgeheven vinger.'
  Dat is volstrekte onzin, de EU-baasjes buitelden juist over elkaar heen om de coup te veroordelen en Erdogan te feliciteren met het zegevieren van de 'democratie' en de 'rechtsstaat' - dat is niemand vergeten mag ik hopen. Toen in de dagen daarna snel duidelijk werd dat Erdogan de mislukte coup juist aangreep om diezelfde democratie en rechtsstaat in rap tempo te ontmantelen, tóen bleef het stil. Want we moesten de Turk, sluiswachter immers bij de grote vluchtelingstroom, te vriend houden. Het enige land dat stevige kritiek uitte was Oostenrijk. Ankara riep meteen de Turkse ambassadeur terug uit Wenen.
  Vandaag ging Bert Koenders in Turkije praten met zijn Turkse ambtgenoot Cavusoglu, die hem schoffeerde door tijdens de persconferentie te verkondigen dat Ankara het volste recht heeft om zich met de Turken in Nederland te bemoeien. Ahmed Aboutaleb was eerder terecht boos op de Turkse consul-generaal, die Nederlandse burgemeesters dacht te kunnen voorschrijven hoe om te gaan met demonstraties en met Gülen-aanhangers. De Rotterdamse burgemeester wilde de consul hierover spreken, maar die zegde doodleuk de afspraak op het laatste moment af. Ik stel voor dat we deze consul zelf alvast terugsturen naar Turkije, onruststokers hebben we hier al genoeg.
  Dirk-Jan van Baar noemt in de Volkskrant het Westen 'paranoïde', bijvoorbeeld 'bij "de lange arm van Ankara" die wij in Europa ontwaren', - alsof daar niet allang genoeg bewijs voor is! 'Rustige eerste schooldag op "Gülenscholen"' was vorige week maandag een headline. Het ging over Nederlandse scholen...Vandaag werd overigens duidelijk waaróm het zo rustig was: ouders houden hun kroost massaal thuis uit angst voor intimidatie en represailles.
  En waarschijnlijk zijn we zelfs nog lang niet wantrouwend genoeg. De Duitse politicus Hans-Christian Ströbele (Die Grünen) onthulde vorige week in een interview met Die Welt dat de Turkse geheime dienst maar liefst 6000 informanten in Duitsland heeft die de 3 miljoen Turken in Duitsland in de gaten moeten houden - een spionagenetwerk groter dan de Stasi in Oost-Duitsland! In Duitsland zijn ze door dat verleden extra gevoelig voor zulke praktijken. Wij zijn in Nederland veel te naïef en te bescheten - in die volgorde - om op te treden. 
  Koenders gaat erheen 'om zijn zorgen te uiten', laat zich vervolgens als een schooljongen ten overstaan van de hele klas de les lezen en verkondigt vervolgens op de nationale televisie dat die Turk eigenlijk nog wel gelijk heeft ook. Neville Chamberlain is gereïncarneerd en hij heet Bert.

zondag 21 augustus 2016

Adeus, Rio!

De Olympische Spelen in Rio zitten erop. De saaie basketbalfinale, traditioneel het laatste onderdeel, vormde een onwaardig decor voor het afscheid van de grote Mart Smeets bij de NOS. Nederland eindigde als 11e in de medaillespiegel met 8 gouden, 7 zilveren en 4 bronzen medailles. Een lichtelijk teleurstellend resultaat, aangezien de delegatie nog nooit zo groot was, veel favorieten faalden en er daarnaast ook erg veel net-nietjes te noteren vielen. De Olympische Zomerspelen blijft hoe dan ook het prachtigste evenement dat er bestaat, in wezen veel mooier dan een WK voetbal. Zestien dagen en nachten lang propvol sport, met atleten die je vier jaar lang niet op je radar hebt maar die je nu hartstochtelijk toejuicht. Ik heb vrijwel alles kunnen zien, van de urenlange sessies Rio Live vanaf 14.00 uur 's middags en de samenvattingen in Studio Rio in de vooravond tot de talkshow Studio Olympic Park rond middernacht en weer verder met Rio Live de nacht in.

Mooiste gouden medaille
Sanne Wevers (turnen, balk). Historisch in een mate die wij nog niet kunnen overzien. En ze schreef het op in haar schriftje.

De tragedie
Yuri van Gelder, vanzelfsprekend. In plaats van als topsporter in een Olympische finale in Rio een week later als veredelde circusact in een tent vol hippies in Biddinghuizen.

Fan geworden van
De volleybalvrouwen. Dat prachtige stel had alleen al om de passie en het enthousiasme een medaille verdiend, verdomme.

Langst opgebleven
In de nacht van donderdag 18 op vrijdag 19 augustus tot half zes voor de halve finale volleybal (v) Nederland-China, en dan bleef die vijfde set nog uit.

Beste commentator
Marloes Wesselink (co-commentaar volleybal en beachvolley). Deskundig en to-the-point.

Slechtste commentator
Jan Roelfs die zichzelf euforisch overschreeuwt wanneer jankmuil Neymar junior de winnende strafschop binnenschiet.

Presentator
Henry Schut. Die keurige jongen doet het gewoon heel goed.

Calimero award
Deze gaat naar de Belgen, dit keer in de persoon van de commentator van de VRT na afloop van de halve finale hockey (m) Nederland-België: 'Dat is waar het in sport om draait: huilende Nederlanders.'

Onbegrijpelijk
Diskwalificatie van Jur Vrieling nadat hij zijn paard een paar petsen met de zweep gaf toen die voor de tweede keer dienst weigerde. Als dat niet is toegestaan, prima, maar waarom hebben die ruiters dan een zweep bij zich?

Beste reclame
P&G, proud sponsor of moms, met het anthem van Samsung (lange versie) als goede tweede.

Surrealisme
Herman van der Zandt heeft Lucia Rijker te gast om het boksen te analyseren. 'Ik denk dan: doe dan beng-beng pap-pap in plaats van bang-bang-paf!' En die arme Herman maar knikken.

Jorien van den Herik award
Jacques Brinkman vindt Max Caldas 'te dik' om een goede bondscoach te zijn.

Beste parodie
Diederik Smit (De Speld): 'Paard verstoort kür Edward Gal'.

Door het ijs
Henk Grol. Vierjaarlijks wordt ons verteld dat Grol de beste judoka ter wereld is en nu toch echt die gouden plak gaat ophalen, maar telkens is het weer drie keer niks.

Afschaffen
Beslissende passiviteitsstraffen.

Abou Jahjah award
De Egyptische judoka die weigerde zijn Israëlische opponent de hand te schudden.

Overschat
Tess Wester (keepster handbal) in de halve finale tegen Frankrijk. Wester werd opgehemeld maar wat mij betreft was ze in hoge mate verantwoordelijk voor de nederlaag met haar haastige uitgooien elke keer.

Schande
Laffe jury bij het baanwielrennen durft kamikazepiloot Mark Cavendish en valsestarter Jason Kenny niet te diskwalificeren. All cyclists are equal but the British are more equal than others.

Eric Moussambani award
Deo Gracia Ngokaba, een 140 kilo zware judoka uit Congo. Met een wildcard in Rio, om na 40 seconden door Roy Meyer op ippon weer naar huis te worden gestuurd.

Koning
'Op papier ben ik in Tokio 36 jaar, maar ik blijft altijd 29.' (Churandy Martina gaat door voor zijn vijfde Spelen!)

zondag 7 augustus 2016

Zeven dagen lang (290)

1 t/m 7 augustus

MAANDAG Arnon schafft sich ab (I)
Arnon Grunberg prijst Angela Merkel in zijn Volkskrant-column: 'Met enige overdrijving kun je zeggen dat als na het nazisme uiteindelijk Angela Merkel komt, het nazisme niet helemaal voor niets is geweest.'
Met enige overdrijving kun je zeggen dat Arnon Grunberg die Wilkommenskultur wel 72 miljoen doden waard vindt...

DINSDAG Arnon schafft sich ab (II)
De column van die trol heet trouwens niet voor niets 'Voetnoot'. Je kunt hem veilig overslaan zonder iets essentieels te missen.

WOENSDAG Muziek
R&J Stone, 'We Do It' (1976)

DONDERDAG Never forget
Even een paar verheugende voetbalculturele nieuwsberichten van de laatste tijd:
(1) Amersfoorters beginnen archief SC Amersfoort
(2) RBC kan gewoon in eigen stadion blijven voetballen
(3) Veendam 1894 wil verleden laten herleven op De Langeleegte

VRIJDAG Politieke islam
'Uw homoseksuele collega Wilfried Berghuis [...] streeft naar een wereld waarin én mannen onbekommerd en vrijwillig kunnen meedoen aan de Gay Pride én vrouwen onbekommerd en vrijwillig in een boerka kunnen lopen. U heeft felle discussies met hem.
'Ja. Ik vind hem naïef. Ik zeg dan: "Alle samenlevingen die we kennen waarin vrouwen in boerka lopen zijn samenlevingen waarin jij wordt opgehangen of van een flatgebouw wordt gegooid." Wilfried reageert dan geërgerd: "En hoe vind jij dan het oprukken van extreem rechts in Europa? Wilders en Le Pen? Dat is toch even erg?" Ook daar gaat het fout tussen ons. Over hoe erg Wilders is valt te twisten, maar hij is in ieder geval niet even erg als Jihadi John.'
Paul Cliteur pleit in het FD voor cultureel contraterrorisme

ZATERDAG Wisseltruc
'Er is geen geschiedenis van pogroms tegen de moslims omdat het moslims zijn. [...] Het bezwaar richt zich niet tegen de moslim als zodanig (zoals in het geval van de Jood), maar concreet tegen het geweld, de minachting van het leven, de bejegening van de vrouw en van de ongelovige in Allahs naam. Terrorisme omwille van Jahweh is er in Europa niet; terrorisme omwille van Allah heeft ons werelddeel in de greep. Zelfmoordterrorisme is islamitisch, niet joods of christelijk. Voor antisemitisme is geen aanleiding, voor angst voor de islam wel.'
George Harinck in het ND (12over Abou Jahjah en zijn 'antisemitisme 2.0'

ZONDAG RT